Engleski jezik

Učenici VI razreda su povodom Dana škole 2020. kreirali online knjigu "ABC of my school".

https://www.youtube.com/watch?v=B_r7t2cuDcU&t=77s 
Učenici VIII razreda su dali svoj doprinos proslavi povodom Dana škole 2019. promovišući važnost čitanja.


Medjunarodni projekti radjeni tokom školske 2018-19. dobili Nacionalne oznake kvaliteta. Aktivnosti koje su radjene sa učenicima VII razreda na časovima engleskog jezika a u okviru projekta "Books Rock" su predate za dobijanje jezičke oznake za školu.
Učenici VII razreda nizom različitih aktivnosti obeležili mesec čitanja. Aktivnosti su sadržale pisanje kratke priče,
tehniku pisanja Blackout poezije, pravljenje trailera za predstavljanje  omiljenih knjiga, pravljenje obeleživača za knijige,
Escape Room izazov u kome su učestvovali i učenici VIII razreda, dogadjaj u slavu knijige Books Rock...Aktivnosti su radjene i u okviru etwinning projekta In the Limelight sa partnerima iz Italije, Španije, Polske, Ukraine, Grčke, Tuske kao tema broj 6. Svi zadaci i materijali se takodje mogu videti i na stranici projekta.  
Strip u nastavi

Učenici 7 razreda su pravili digitalne stripove na temu čitanja i umetnosti i oprobali se u korišćenju IKT alata za izradu stripova. Cilj ove aktivnosti je bio podsticanje učenika na kreativnost, upotrebu jezika korišćenjem forme koja je njima bliska i razmena znanja sa vršnjacima.

    Mentor: Milica AndonovićDogadjaj u slavu knjige "Books Rock" je održan u aprilu mesecu a za cilj je imao podizanje svesti učenika o važnosti čitanja. U dogadjaju učestvovali učenici VII razreda. Mentor: Milica Andonović
Učenici VII razreda posetili školu u Sofiji koja je bila partner na medjunarodnom projektu. Učenici su obišli školu, održali zajedničke časove, razmenili poklone, obišli poznato izletište u Sofiji i naravno, išli u šoping. (April,2019.) Mentor: Milica Andonovic

 

 


Učenici VII razreda učestvovali u projektu "Storytelling around the World"  razmenjujući narodne priče i legende sa vršnjacima širom sveta.

 
   Mentor : Milica Andonović


Tokom dečje nedelje učenicima VII razreda dodeljene Oznake kvaliteta za učešće i doprinos u medjunarodnom projektu "xChange" (2017-18.) Mentor aktivnosti: Milica Andonović
  
 

Evropski dan jezika obeležen u I i VII razredu različitim aktivnostima. Prvaci su se upoznali sa jezikom koji počinju da uče i znamenitostima Engleske a VII razred je u sklopu medjunarodnog projekta radio na multijezičnom rečniku poslovica i anglicizama i imao radionicu "Why does Google translate suck?"
         


Autor:  M.Andonovic


Projekat "We all speak the same language" koji je dobio Evropsku nagradu za 2017-18. je predstavljen u Poljskoj kao primer dobre prakse. Prezentacija:
https://view.genial.ly/5b60c4aa3fede90ee1a862a2/we-all-speak-the-same-language


Naša škola je osnivač medjunarodnog projekta "In the Limelight" za školsku 2018-19. u kome će učestvovati učenici VII razreda zajedno sa vršnjacima iz Španije, Grčke, Portugala, Poljske, Gruzije, Italije, Turske i Ukrajine. Teme projekta su internet, životna sredina i kulturno nasledje.


Gosti naše virtuelne učionice u prvoj nedelji školske godine bili su učenici medjunardodne škole Amity is Indije. Učenici VII razreda razgovarali o multinacionalnosti, sličnostima i razlikama, religiji, školi a u okviru prve nastavne teme "World around us". 


  
Autor: M.Andonović


Našoj školi je uručeno priznanje "Etwinning škola" kao i oznake kvaliteta za medjunarodne projekte "E-Fun" i "xChange" u kojima su prošle školske godine učestvovali učenici IV i VI razreda na časovima engleskog jezika. Ove oznake omogućavaju vidljivost škole na nivou Evrope , otvaraju nove mogućnosti za saradnju, učenje i razmenu nastavnika i učenika. Ove godine u projektima će učestvovati učenici I  i  VII razreda. Za učenike VII razreda je odobren projekat "In the Limelight" (U fokusu) čiji je osnivač naša škola sa osnovnom školom iz Soluna.Projekat "E-fun" u kome su učestvovali učenici IV razreda naše škole sa još 11 škola iz Evrope dobio Nacionalnu oznaku kvaliteta. Cilj projekta je bio zabavno učenje engleskog jezika kroz igrice, kvizove, istraživački rad, glumu, kreativno pisanje, sastanke online. Rezultat projekta je online prezentacija materijala koji se mogu koristiti u nastavi engleskog jezika.
       https://view.genial.ly/5b291f9ee32b5270bc7ede52/e-fun-games

                           https://andonovicmilica.wordpress.com/e-fun/

Projekat "xChange" dobio Nacionalnu oznaku kvaliteta. U projektu učestvovali učenici VI razreda sa još 7 škola iz Evrope. https://andonovicmilica.wordpress.com/xchange-project/
Infografik ovog projekta: 
https://create.piktochart.com/output/31717880-n


Primer aktivnosti na časovima engleskog jezika:

Autor: M. Andonović
******  Priznanje škole za unapredjenje nastave
**** XCHANGE projekat -  trailer

https://spark.adobe.com/video/ChC4FuUIMXfeN 


*****    Interaktivne igrice kreirane za zabavno učenje engleskog jezika u okviru projekta "E-FUN" (Autor: Milica Andonović):

*****      Mystery skype sa Belgijom - projekat "xChange"

****                     "FUN-ATTIC"  RADIONICE

U svrhu saradnje škola na lokalu, naša škola je pokrenula kreativne rarionice u cilju unapredjenja učeničkih digitalnih i jezičkih veština. Učenici iz lokalne škole su bili naši gosti pri čemu su saradnjički pravili prezentaciju o Engleskoj učeći nove web 2.0, alate.
 
Autor: Milica Andonović************     MEDJUNARODNA SARADNJA

Poseta škole iz Sofije koja je partner na projektu "xChange". Učenici su zajednički radili aktivnosti vezane za projekat u toku tri školska časa, posetili grad i upoznali školu. Uzvratna poseta se očekuje početkom naredne školske godine.
Maj, 2018.

Autor: Milica Andonovic
******                       EVROPSKA NAGRADA

U konkurenciji 700 projekata koji su školske 2016-2017 prijavljeni za dobijanje Evropske nagrade, projekat naše škole "We all speak the same language-online magazine" je jedan od 12 nagradjenih na nivou Evrope i jedini iz Srbije. Projekat je dobio nagradu za medjukulturalno razumevanje. Projekat je dobio i nacionalne i Evropske oznake kvaliteta u 14 Evropskih zemalja. U projektu učestvovali učenici V razreda (2016-17) na časovima engleskog jezika a mentor je nastavnica engleskog jezika Milica Andonovic. Nagrada će biti uručena osnivačima projekta na narednoj godišnjoj etwinning konferenciji. 
https://www.etwinning.net/sr/pub/highlights/european-prizes-winners-2018.htm

      

****************           PROJEKTNA NASTAVA

Nastavnica engleskog jezika Milica Andonovic je učestvovala u izradi projektnih paketa za korišćenje u nastavi i prezentovala web 2.0 alate za komunikaciju i saradnju koji se mogu koristiti u nastavi i prilikom izrade projekata.
Sastanak etwinning ambasadora, Hrvatska, februar, 2018.

https://www.emaze.com/@AOLRZROCQ/sastanak-etwinning-ambasadora-plitvice-2018
 

*****       Skajpovanje i medjupredmetna nastava


Učenici VI razreda se upoznali sa karakteristikama Yellowstone parka na času engleskog jezika putem prezentacijie i razgovora sa rendzerom. Saznali su šta je uspavano čudovište , upoznali geografske karakteristike nacionalnog parka, životinjske i biljne vrste, karakteristike vukana i gejzira...

https://www.youtube.com/embed/yGjESXppCCY
*****************              Виртуелна учионица

Ове године ће ученици и наставници наше школе имати прилику да путем глобалне учионице присуствују сесијама са експертима из разних области и упознају многе знаменитости света. Ученици ће на овај начин унапредити своје језичке вештине као и знање из других предмета као што су географија, биологија, историја, уметност, књижевност... На првој сесији упознаћемо се са Енглеским образовним системом и Yellowstone парком.
Virtuelna učionica mart-april, 2018.Učenici posetili Brazil!
https://www.youtube.com/watch?v=lV9c5eW700E

Učenici 4. razreda održali sastanak sa vršnjacima iz još 6 zemalja, upoznali se i predstavili svoje škole.

Naša škola je dobila dve Evropske oznake kvaliteta kao i učenici IV i VI razreda koji su prošle školske godine učestvovali u medjunarodnim projektima u okviru časova engleskog jezika. Projekat "We all speak the same language" je dobio čak 14 nacionalnih oznaka kvaliteta. Projekat E-fun je dobio 9 oznaka kvaliteta i nagradu Comet u Hrvatskoj za najoblji etwinning projekat.******           Digitalni čas"Folk Tales Exchange" održan sa učenicima VI razreda dobio II nagradu za 2017-18. u kategoriji društvenih nauka.Nastavnici iz 7 zemalja i partneri na projektu "E-fun" održali online sastanak da bi se dogovorili o daljim aktivnostima, razmenili iskustva i unapredili saradnju.


Povodom Evropskog dana jezika učenici VI razreda igrali Mystery skype igru sa partnerima iz Belgije
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wdEuMe9oofA


Povodom Evropskog Dana jezika napravljen interaktivni pano sa QR kodovima sa različitim aktivnostima kao što su kvizovi , ankete, aplikacije za učenje, aktivnosti sa projekata, koje učenici skeniranjem mogu u pauzama koristiti.Učenici VI razreda otpočeli saradnju na medjunarodnom projektu E-FUN obeležavanjem Evropskog dana jezika

Korišćenje QR koda u nastavi

Pomoću jednostavne aplikacije na mobilnom telefonu, učenici mogu da učestvuju u grupnom radu na času prateći uputstva nastavnika i da skeniranjem QR koda lako i na zanimljiv način uče. Ova aplikacija unosi drugačiju dinamiku na času i dodatno motiviše učenike. Na oglasnoj tabli postoje razne aktivnosti koje učenici u pauzi mogu da pročitaju ili urade u vidu kvizova, video materijala, priča, pitalica…Seminar "Projektno orijentisana nastava", uručenje Nacionalnih oznaka kvaliteta našoj školi i radionice o motivaciji učenika, planiranju i ocenjivanju projektnih aktivnosti u nastavi (30.avgust,2017, Beograd).
Učenici V razreda dobili Nacionalnu oznaku kvaliteta za medjunarodni eTwinning projekat "We all speak the same language" u okviru Erasmus + programa za obrazovanje. Projekat će biti prijavljen za dobijanje Evropske nagrade.


Učenici III-3 odeljenja dobili Nacionalnu oznaku kvaliteta za medjunarodni projekat "Lets be e-citizens". Projekat će biti prijavljen za dobijanje Evropske oznake kvaliteta.

Projekat "xChange" u saradnji  sa osnovnom školom iz Belgije za učenike 6. razreda - intro video:Slideshow 1 on Biteable.Pokrenut projekat "E-fun" za učenike 4. razreda sa osnovnom školom iz Španije u cilju učenja engleskiog jezika putem gejmifikacije i CLIL metode. Projekat će trjati u školskoj 2017-18. a kao finalni rezultat projekta planirana je kreiranje publikacije English Teaching Resources. Očekuje se pridruživanje partnera iz drugih zemalja do početka projekta.
Business Explainer 1 on Biteable.Evropska oznaka kvaliteta za projekat "Healthy body healthy mind"


Ovde mozete videti neke od rezulata projekta "We all speak the same language" :

http://www.symbaloo.com/home/mix/13eP29S9Pf 

Učenici projekta "We all speak the same language" obradili temu digitalnog gradjanstva i bezbednog, svrsishodnog i odgovornog korisćenja Interneta. U skopu aktivnosti učenici su saznali šta je Netikecija, radili su kvizove, kreirali aplikacije za učenje i radili anketu o korišćenju novih tehnologija. Neke od materijala mozete pogledati putem sledeće prezentacije:
 

Digitalni cas  "Go global" osvojio 3. nagradu na konkursu Ministarstva trgovine i telekomunikacija. Čas sje obuhvatao proslavu Dana jezika uz saradnju sa zemljama partnerima na projektu "We all speak the same language". Učenici su pisali zajedničku pesmu o prijateljstvu, glasali za njen naziv i odgovarali na pitanja kroz Kahoot kviz o poznavanju i vaznosti stranih jezika. Snimak nekih od aktivnosti sa ovog časa mozete videti putem linka : https://www.youtube.com/watch?v=I6rsDzHDNPk&t=101s  U okviru obuke nastavnika za prijavu eTwinning projekata za Nacionalnu oznaku kvaliteta, odrzan niz webinara.  Jedan od webinara na temu vaznosti komunikacije kao treceg kriterijuma prilikom ocenjivanja projekata  mozete pogledati putem linka 
http://www.pearltrees.com/rushka67/etwinning-nacionalna-kvaliteta/id17666977#item201951593
Autor: Milica Andonovic

Učenici 3. razreda naše škole (odeljenje III-3) u sklopu projekta "Lets be e-citizens" zajedno sa svojim vršnjacima iz Španije, Grčke, Italije i Hrvatske pravili digitalnu priču na temu kompjuterskih virusa.  Kroz ovu i druge aktivnosti, učenici su razvijali digitalnu pismenost, poznavanje engleskog jezika, saradništvo i kreativnost. Priču čitate klikom na link: https://www.storyjumper.com/book/index/35174546/588086a424c86Posetite Online časopis učesnika projekta We all speak the same language:
https://weallspeakthesamelanguageblog.wordpress.com/
U sklopu projekta We all speak the same language, škole učesnice su putovale u zemlje partnera po prethodno utvrdjenom planu i napravile svojevrsnu turističku brošuru. Na taj način smo dodato upoznali jedni druge, vežbali engleski jezik, planirali detaljno sveki deo putovanja koristeći online alate.

 


Učenici 3. razreda naše škole napravili digitalni rečnik u sklopu medjunarodnog projekta "Lets be e-citizens".

Učesnici projekta We all speak the same language zajedno sa svojim partnerima napravili digitalnu zbirku narodnih priča iz 13 evropskih zemalja.


Medjunarodni kontakt seminar Aktivno ucenje i projektna nastava putem eTwinninga je održan aprila, 2017. u kome je naša škola uzela učešće, predstavila svoje projekte i započela novi projekat sa osnovnom školom iz Belgije , koji će se realizovati školske 2017-2018.

Medjunarodni projekti "Healthy body healthy mind" i "We all speak the same language" predstavljeni su na medjunarodnoj konferenciji prosvetnih radnika u Atini.