OШ " ВУК КАРАЏИЋ " - Пирот
Знање је моћ!

Engleski jezik

Skajpovanje i medjupredmetna nastava

Učenici VI razreda se upoznali sa karakteristikama Yellowstone parka na času engleskog jezika putem prezentacijie i razgovora sa rendzerom. Saznali su šta je uspavano čudovište , upoznali geografske karakteristike nacionalnog parka, životinjske i biljne vrste, karakteristike vukana i gejzira...

https://www.youtube.com/embed/yGjESXppCCY


Виртуелна учионица

Ове године ће ученици и наставници наше школе имати прилику да путем глобалне учионице присуствују сесијама са експертима из разних области и упознају многе знаменитости света. Ученици ће на овај начин унапредити своје језичке вештине као и знање из других предмета као што су географија, биологија, историја, уметност, књижевност... На првој сесији упознаћемо се са Енглеским образовним системом и Yellowstone парком.
Učenici 4. razreda održali sastanak sa vršnjacima iz još 6 zemalja, upoznali se i predstavili svoje škole.
Naša škola je dobila dve Evropske oznake kvaliteta kao i učenici IV i VI razreda koji su prošle školske godine učestvovali u medjunarodnim projektima u okviru časova engleskog jezika. Projekat "We all speak the same language" je dobio čak 14 nacionalnih oznaka kvaliteta. Projekat E-fun je dobio 9 oznaka kvaliteta i nagradu Comet u Hrvatskoj za najoblji etwinning projekat.


Nastavnici iz 7 zemalja i partneri na projektu "E-fun" održali online sastanak da bi se dogovorili o daljim aktivnostima, razmenili iskustva i unapredili saradnju.


Povodom Evropskog dana jezika učenici VI razreda igrali Mystery skype igru sa partnerima iz Belgije
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wdEuMe9oofA


Povodom Evropskog Dana jezika napravljen interaktivni pano sa QR kodovima sa različitim aktivnostima kao što su kvizovi , ankete, aplikacije za učenje, aktivnosti sa projekata, koje učenici skeniranjem mogu u pauzama koristiti.Učenici VI razreda otpočeli saradnju na medjunarodnom projektu E-FUN obeležavanjem Evropskog dana jezika


Korišćenje QR koda u nastavi

Pomoću jednostavne aplikacije na mobilnom telefonu, učenici mogu da učestvuju u grupnom radu na času prateći uputstva nastavnika i da skeniranjem QR koda lako i na zanimljiv način uče. Ova aplikacija unosi drugačiju dinamiku na času i dodatno motiviše učenike. Na oglasnoj tabli postoje razne aktivnosti koje učenici u pauzi mogu da pročitaju ili urade u vidu kvizova, video materijala, priča, pitalica…Seminar "Projektno orijentisana nastava", uručenje Nacionalnih oznaka kvaliteta našoj školi i radionice o motivaciji učenika, planiranju i ocenjivanju projektnih aktivnosti u nastavi (30.avgust,2017, Beograd).
Učenici V razreda dobili Nacionalnu oznaku kvaliteta za medjunarodni eTwinning projekat "We all speak the same language" u okviru Erasmus + programa za obrazovanje. Projekat će biti prijavljen za dobijanje Evropske nagrade.


Učenici III-3 odeljenja dobili Nacionalnu oznaku kvaliteta za medjunarodni projekat "Lets be e-citizens". Projekat će biti prijavljen za dobijanje Evropske oznake kvaliteta.

Projekat "xChange" u saradnji  sa osnovnom školom iz Belgije za učenike 6. razreda - intro video:Slideshow 1 on Biteable.Pokrenut projekat "E-fun" za učenike 4. razreda sa osnovnom školom iz Španije u cilju učenja engleskiog jezika putem gejmifikacije i CLIL metode. Projekat će trjati u školskoj 2017-18. a kao finalni rezultat projekta planirana je kreiranje publikacije English Teaching Resources. Očekuje se pridruživanje partnera iz drugih zemalja do početka projekta.
Business Explainer 1 on Biteable.Evropska oznaka kvaliteta za projekat "Healthy body healthy mind"


Ovde mozete videti neke od rezulata projekta "We all speak the same language" :

http://www.symbaloo.com/home/mix/13eP29S9Pf 

Učenici projekta "We all speak the same language" obradili temu digitalnog gradjanstva i bezbednog, svrsishodnog i odgovornog korisćenja Interneta. U skopu aktivnosti učenici su saznali šta je Netikecija, radili su kvizove, kreirali aplikacije za učenje i radili anketu o korišćenju novih tehnologija. Neke od materijala mozete pogledati putem sledeće prezentacije:

 

Digitalni cas  "Go global" osvojio 3. nagradu na konkursu Ministarstva trgovine i telekomunikacija. Čas sje obuhvatao proslavu Dana jezika uz saradnju sa zemljama partnerima na projektu "We all speak the same language". Učenici su pisali zajedničku pesmu o prijateljstvu, glasali za njen naziv i odgovarali na pitanja kroz Kahoot kviz o poznavanju i vaznosti stranih jezika. Snimak nekih od aktivnosti sa ovog časa mozete videti putem linka : https://www.youtube.com/watch?v=I6rsDzHDNPk&t=101s  U okviru obuke nastavnika za prijavu eTwinning projekata za Nacionalnu oznaku kvaliteta, odrzan niz webinara.  Jedan od webinara na temu vaznosti komunikacije kao treceg kriterijuma prilikom ocenjivanja projekata  mozete pogledati putem linka 
http://www.pearltrees.com/rushka67/etwinning-nacionalna-kvaliteta/id17666977#item201951593
Autor: Milica Andonovic

Učenici 3. razreda naše škole (odeljenje III-3) u sklopu projekta "Lets be e-citizens" zajedno sa svojim vršnjacima iz Španije, Grčke, Italije i Hrvatske pravili digitalnu priču na temu kompjuterskih virusa.  Kroz ovu i druge aktivnosti, učenici su razvijali digitalnu pismenost, poznavanje engleskog jezika, saradništvo i kreativnost. Priču čitate klikom na link: https://www.storyjumper.com/book/index/35174546/588086a424c86Posetite Online časopis učesnika projekta We all speak the same language:
https://weallspeakthesamelanguageblog.wordpress.com/
U sklopu projekta We all speak the same language, škole učesnice su putovale u zemlje partnera po prethodno utvrdjenom planu i napravile svojevrsnu turističku brošuru. Na taj način smo dodato upoznali jedni druge, vežbali engleski jezik, planirali detaljno sveki deo putovanja koristeći online alate.

 


Učenici 3. razreda naše škole napravili digitalni rečnik u sklopu medjunarodnog projekta "Lets be e-citizens".Učesnici projekta We all speak the same language zajedno sa svojim partnerima napravili digitalnu zbirku narodnih priča iz 13 evropskih zemalja.Medjunarodni kontakt seminar Aktivno ucenje i projektna nastava putem eTwinninga je održan aprila, 2017. u kome je naša škola uzela učešće, predstavila svoje projekte i započela novi projekat sa osnovnom školom iz Belgije , koji će se realizovati školske 2017-2018.


Medjunarodni projekti "Healthy body healthy mind" i "We all speak the same language" predstavljeni su na medjunarodnoj konferenciji prosvetnih radnika u Atini.