Обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиљa

Датум: 24. Februar 2021 18:04 Категорија: Новости


Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се 24. фебруара 2021. године као и сваке године последње среде у фебруару  под називом Дан розих мајицаˮ. 

Тим поводом у нашој школи данас је одржана радионица за ученике који су чланови Вршњачког тима. Тим за заштиту ученика у сарадњи са колегама и ученицима снимио је кратак филм поводом Дана розих мајица. Филм ће у наредним данима бити доступан на сајту школе и ФБ страници школе. 

 

Прилог: Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.